Як уникнути харчового отруєння влітку?

Літо – це щедра природа, ягоди з куща, дачні посиденьки, шашлики і безліч інших дивовижних речей.

Але не втрачайте пильності: крім усього перерахованого, літня пора приносить із собою цілий оберемок небезпек і часом повертається до вас не найприємнішим боком. Зокрема, завжди є ризик харчових отруєнь.

Чому харчові отруєння найчастіше виникають влітку?

Звичайно, можна отруїтися і серед зими! Але сезон харчових отруєнь припадає на літній період! Але чому так відбувається?

Із настанням літа всі продукти харчування починають набагато швидше псуватися. Якщо налити в склянку кефіру і залишити на цілу ніч на столі у зимовий період, то з ним навряд чи щось трапиться, а ось посеред літа він скисне всього за кілька годин. Навіть якщо ви поставите його в холодильник, адже температура влітку відрізняється від температури взимку. Тому потрібно заздалегідь перевіряти термін придатності на всіх продуктах, які швидко псуються, потрібно відняти від зазначеної дати кілька днів і не їсти продуктів, які довго пролежали без холодильника.

Немиті руки і немиті продукти

Зазвичай це часта причина виникнення отруєнь під час пікніка на природі, на дачі, під час походу, – тобто в тих місцях, де неможливо дотримуватися гігієни харчування.

Овочі і фрукти

Неправильне поєднання овочів і фруктів з іншими несумісними з ними продуктами харчування. Наприклад, поєднання огірків і молочних продуктів, так як розлад шлунку виникає в результаті бродіння молочнокислих бактерій (це можна побачити, якщо покласти огірок в молоко або кефір).

Смакування недозрілими фруктами

Це може спровокувати отруєння або невеликий розлад шлунку. Не потрібно звертати увагу на думку «бувалих» знайомих, які із задоволенням поїдають недоспілі овочі. Стійкість шлунку до таких продуктів у всіх різна.

Більш чутливі до таких недозрілих овочів і фруктів – діти, тому не потрібно напихати свого малюка такими продуктами у великих кількостях.

Симптоми харчового отруєння

Харчові отруєння в літній період виникають унаслідок розмноження бактерій у шлунку людини. По-іншому це можна описати як «бродіння» бактерій у кишечнику і шлунку.

У залежності від того, скільки ви з’їли зіпсованих продуктів, симптоми отруєння можуть з’явитися в різний час після прийняття їжі: наприклад, від вживання молока з огірками симптоми з’являться приблизно через декілька хвилин, а після того, як ви з’їсте кілограм зелених абрикос результат можна відчути через кілька годин. А ось жирна, м’ясна й інша «важка» їжа набагато довше перетравлюється в організмі, і перші ознаки виникають через 6 годин.

Блювання і нудота Організм людини може сам розпізнати все шкідливе і спробує позбутися від нього!
Пронос
У деяких випадках сильний головний біль. Але цей симптом не обов’язковий.
Важкість у шлунку, млявість всього тіла. Цей стан, зазвичай, розпізнають жінки, які пройшли через токсикоз вагітності!
Іноді може підвищуватися температура тіла.

У маленької дитини, яка не може повідомити батькам про погане самопочуття, розпізнати отруєння в літній період ви можете за такими ознаками:
– млявість дитини і її прагнення привернути вашу увагу, бліде обличчя;
– запах із рота;
– «бурчання» в животі та здуття;
– відмова від їжі, повна відсутність апетиту, нетипова спрага;
– підвищена температура тіла.

Але це тільки непрямі ознаки, які також властиві й іншим хворобам, тому одразу списувати їх на харчове отруєння не варто – мерщій викличте «швидку допомогу» або лікуючого педіатра.

Перша допомога

Що можна зробити, якщо харчове отруєння вже сталося? Перш за все потрібно постаратися ви-кликати блювоту для очищення шлунку. Якщо у цей момент вас поки не нудить, випийте води стільки, скільки зможете, після чого за допомогою звичайної ложки викличте блювоту. Можете не намагатися приймати будь-які медикаменти, так як вони просто не засвояться.

Після очищення шлунку вам потрібно прийняти сорбенти, або звичайне активоване вугілля.

Якщо у вас підвищилася температура і болить голова – не ліквідовуйте ці симптоми за допомогою спеціальних медикаментів, а вживайте їх після того, як пройде інтоксикація вашого організму.

На наступний день після зникнення симптомів треба обов’язково сісти на дієту, хоча б на кілька днів – не їжте свіжих фруктів і овочів, ніяких смажених, жирних, квашених, солоних, консервованих страв!

Тобто, можна їсти легкі супи, каші, сухарі з чорного хліба, міцний чай і якомога більше пийте рідини.

Коли слід швидко викликати швидку допомогу?

За найменшої підозри на ознаки отруєння ви повинні якомога швидше викликати «швидку»!

Тривала діарея, больові відчуття в області печінки, нирок свідчать про виникнення кишкової інфекції. Проте більш точний діагноз поставить тільки лікар.

Сильний головний біль унаслідок отруєння у літній період, зазвичай, проходить після блювоти.

Підвищене потовиділення, висока температура, в деяких випадках може означати отруєння продуктами, обробленими отрутохімікатами. Тому потрібно якомога швидше викликати лікаря або «швидку».

Профілактика отруєнь – це помірність у вживанні недозрілих овочів і фруктів, дотримання гігієни і обережне поводження з продуктами, які швидко псуються!

Підготувала Ірина Коханська.

Поділитися

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *